Khamis, 31 Mei 2012

Andai Baginda


“Kurniaan Allah swt boleh didapati dengan melihat, iaitu melihat orang-orang soleh (al-madad fil asyhad)”

“Sahabat nabi saw, Ubai bin Kaab berselawat kepada baginda saw setengah daripada hidup beliau”

“Akhlak adalah mulia. Namun Nabi saw lebih mulia lagi daripada akhlak, kerana, tujuan baginda saw dating ke dunia ini ialah untuk menyempurnakan akhlak. Dan Allah swt sendiri mengakui kemuliaan Nabi Muhammad saw. Mengapa kita jarang memuliakan baginda?”

“Akhlak itu benda dalaman insan, yang akan terkeluar sendiri tanpa perlu difikir. (al-Ghazali)”

“Orang yang marah ni muka dia hodoh. Macam setan. Sungguh! Cuba tengok muka orang yang sedang marah..”

“Kita ni boleh mengaku kita anak murid seorang syeikh, tetapi adakah syeikh itu akan mengaku kita ni anak murid beliau??”

“Seorang isterilah yang paling tahu tingkahlaku seseorang.. Pabila Sayyidatuna Aisyah rha sendiri menyebut bahwa akhlak Nabi saw adalah al-quran ketika ditanya tentang itu, maka, ini menunjukkan betapa luhurnya akhlak Baginda saw walaupun di dalam rumah yang tersembunyi daripada ramai”

“Nabi Muhammad saw suka sangat pada kanak-kanak. Baginda saw, selepas tamat perang sebelum pulang ke rumah, pergi bermain-main dahulu dengan kanak-kanak. Baginda saw juga memuliakan binatang.. Baginda saw pernah memberi kurma kepada seekor kambing.”

“Nabi saw tak pernah berkata ‘tidak’ apabila orang meminta. Baginda saw akan berusaha berhutang dengan sesiapa untuk memberi duit tersebut kepada orang yang meminta daripadanya”


(Sebahagian petikan bicara Ustadzuna Al-Ustadz Muhadir bin Joll di Darul Quran bertajuk Lau Kaana Bainaan al-Habib)              


 

1 ulasan: